Uitnodiging voor een wijnproeverij.


Bij deze willen wij u uitnodigen voor zaterdag 9 maart 2024 a.s. om op een nader te bepalen tijdstip een

wijnproeverij, georganiseerd door Fredéric en Tino, mee te beleven

Dit evenement vind plaats bij Casa del Vino in El Sauzal.


Beste wijnliefhebbers.


Wij hebben inmiddels 10 wijnproeverijen achter de rug en dachten het hiermee afgesloten te hebben. Jullie willen er niet mee stoppen dus op veler verzoek gaan wij er mee door!

Alle 5 de Denominaciones de Origen (D.O.) hebben wij één of meerdere keren bezocht.
Prachtige bodega’s, mooie wijngaarden, interessante vinificatieprocessen en trotse wijnmakers die wij hebben gezien en ontmoet .
Tenerife heeft vele mooie wijnen maar met het bezoek aan één bodega beperken wij onze mogelijkheden en een aantal bodega's op één dag te bezoeken bleek voor een aantal leden langzamerhand te veel van het goede.


Op Tenerife is er geen bodega van niveau te vinden waar de wijnen van een "concullega" deel mogen uitmaken van een daar te houden wijnproeverij.
Daarom willen wij bij de komende proeverij uit een ander (wijn) vaatje tappen.
Bij het jullie bekende Casa del Vino, mag je alle wijnen proeven zolang zij maar van Tenerife komen. Hier was ook onze 10de proeverij tijdens de Corona crisis in mei 2021.

Daar kunnen wij de wijnen van de bodega’s die wij de afgelopen jaren hebben bezocht met elkaar vergelijken. Dus de wijnen van b.v. Altos de Trevejos, Bodegas Marba, Bodega Ferrera, Suertes del Marqués vergelijken met wijnen die de laatste jaren een opvallende positieve ontwikkeling hebben doorgemaakt, zoals b.v. Envinate van onze goede vriend Roberto Santana en de wijnen van Bodega Loher van de jonge oenologe Fatima.

Wij missen dus de wandeling door de wijngaarden en het bezoek aan de technische installaties. De meeste van jullie hebben dat de afgelopen jaren meerdere keren gezien. Als tegenhanger kunnen wij ons focussen op de beste wijnen die dit eiland te bieden heeft.
De wijnproeverij willen wij afsluiten met een lunch in het restaurant dat onderdeel uitmaakt van het complex en beschikt over een terras met prachtig uitzicht. Restaurant Xarko waar de bekende chef Lucas Maes de scepter zwaait. Lucas gebruikt zoveel mogelijk lokale producten en is groot voorstander van het 0 kilometer principe.

Als voorlopige datum hebben wij zaterdag 9 maart geprikt. Een zaterdag zodat leden die doordeweeks werken kunnen deelnemen en begin maart omdat dan de meeste overwinteraars nog niet huiswaarts gekeerd zijn.
Bij voldoende aanmeldingen willen wij een bus inzetten en daarmee een toeristische route door een wijngebied maken.


Frédéric en Tino gaan zich inzetten om er een mooi evenement van te maken.

Aanvullende informatie.

Wij zijn trots om jullie de wijnen voor te stellen die wij gaan proeven.

Het was een moeilijke selectie uit alle mooie wijnen die op Tenerife gemaakt worden en soms was het lastig om nog een paar flessen te kunnen bemachtigen. Mijn mede-leden van de Cofradia del Vino de Canarias hebben mij hierbij geholpen.

De uiteindelijke "line-up" mag gerust uniek genoemd worden.

Wat de witte wijnen betreft houden wij een zogenaamde “horizontale” proeverij. 4 Wijnen van dezelfde druivensoort van 4 verschillende bodega's, maar ook uit 4 verschillende Denominación de Origen of kortweg D.O.'s vab Tenerife

Dit zijn

Trenzada, Listan blanco, D.O. La Orotava, Suertes del Marquez

La Bota de Mateo, Listan blanco, D.O. Valle de Guimar, Bodega Juan Francisco Fariña Pérez

Olivia, Listan blanco, D.O. Tacaronte-Acentejo, Bodega Winery Burgmann

Benje, Listan blanco, D.O. Ycoden – Daute – Isora, Bodega Envinate

Wij vullen dit aan met een opvallende nieuwkomer van de jonge oenologe Fatima:

Cosechera Orange, uvas multi variedades, D.O. Tacoronte – Acentejo, Bodega Loher

Ook de rode wijnen zijn bijzonder:

Benje, Listan prieto, D.O. Ycoden – Daute – Isora, Bodega Envinate

Mountain Wines, Listan prieto, D.O. Abona, fermentato en barrica, Bodega Altos de Trevejos

Las Suertes, Listan negra, D.O. La Orotava, Bodega Suertes del Marques.

2 wijnen komen van Suetes del Marques, de bodega die wij eerder bezochten. Deze werd in 2022 en 2023 door het Noord-Amerikaanse tijdschrift Wine & Spirits uitgeroepen tot één van de beste 100 bodega's ter wereld. Een geweldige prestatie van Francisco, Mercedes en hun zoon Janatan

Het wijn gedeelte is hiermee rond. Frédéric en Tino zijn de besprekingen met Lucas Maes begonnen om ook van de afsluitende lunch iets moois te maken.

Wil je meedoen? Vul dan zo snel mogelijk het inschrijvings formulier in om teleurstelling te voorkomen.

Meer informatie verwachten wij begin februari te geven.

Laat ons weten of u interesse heeft in deze activiteit, die geheel door Frédéric en Tino persoonlijk worden georganiseerd, speciaal voor wijnliefhebbers.
Laat ons ook weten of u met de bus wilt.


*11de  Wijnproeverij van de Nederlandstalige club  “El Teide”* 

Over de te proeven wijnen hebben wij jullie uitvoerig geïnformeerd. 

De proeverij wordt zittend gehouden aan een U vormige tafel zodat niemand lang hoeft te staan. 

Tussen het proeven van de witte- en de rode wijnen lassen wij een kleine pauze in op het terras om een voorgerechtje te nuttigen. 

Na de proeverij gaan wij aan het hoofdgerecht, te weten:  

PUCHERO CANARIO, zie de afbeelding.

Bij ons proefeten van vele gerechten bij restaurant Xarko kwam de puchero van Lucas Maes naar voren als een topper.   

De puchero is een stoofpot die traditioneel alleen bereid werd tijdens grote feesten, zoals de festiviteiten van de patroonheilige van de stad en bij zeer speciale familie-evenementen, waarvoor familie en vrienden werden uitgenodigd.  

Een gewoonte die nog steeds voortduurt maar steeds zeldzamer wordt.  

Wij vinden de 11de wijnproeverij het gepaste moment om jullie deze sappige puchero stoofpot als hoofdgerecht voor te schotelen.  

Omdat dit een bijzonder Canarisch gerecht is, kunnen wij ons voorstellen dat (nog) niet alle deelnemers zichzelf voldoende “Canario” vinden om dit gerecht op waarde te kunnen schatten. 

Daarom is er voor deze deelnemers een keuze tussen een vis- of een vlees hoofdgerecht met een Canarisch tintje. 

Vis: Cherne in rode mojo met gele zoete aardappel en groene mojo mayonaise. 

Vlees: Biefstuk van de haas van Canarisch rundvlees met seizoengroenten en braadjus verrijkt met rode wijn. 

Het nagerecht is een puree van passiefruit met ijs van herba buena (wilde mint), merengue en krokante frambozenstrooisel.  

Alle deelnemers worden vooraf benaderd om hun keuze kenbaar te maken. 

Een definitieve prijs kunnen wij nog niet geven. Wij zijn nog bezig met het organiseren van busvervoer en het uitstippelen van een route langs de wijngaarden. Ook het aantal deelnemers speelt een rol bij de prijsbepaling. 

De wijnen die wij gaan proeven zijn bijzonder en schaars, dus niet goedkoop. 

Om de prijs zo laag mogelijk te houden nemen Anja, Frédéric en Tino alle voorbereidingskosten zoals de wijnselectie, het proefeten en de vele gereden kilometers voor eigen rekening. 

Wij gaan er voorlopig van uit dat de prijs rond de 70 Euro zal zijn.

 

Op jullie deelname verheugen wij ons!

Anja, Frédéric en Tino


De prijs van dit evenement wordt nog nader bepaald.

De organisatie is in handen van Tino en Frédéric. 

Er rijdt een bus bij voldoende deelname.


U kunt zich met onderstaand formulier aanmelden voor dit evenement.

Uw telefoonnummer hebben wij wellicht nodig bij eventuele veranderingen op het laatste moment.













Dank voor uw aanmelding.

Samen met u hopen we er weer een leuk evenement van te maken! 


Route beschrijving en route code naar: Casa del Vino in El Sauzal.

Routecode: FHC8+65 El Sauzal

Adres: C. San Simón, nº 49, 38360 El Sauzal, Santa Cruz de Tenerife