Bezienswaardige kerken, kloosters kapellen in La Laguna.

Bekijk alle bezienswaardige attracties in La Laguna zoals kerken, kloosters en kapellen als u die stad bezoekt of er met vakantie bent.

.


Catedral de La Laguna.

Voluit heet deze kerk Iglesia Catedral de Nuestra Señora de los Remedios. In 1511 stond hier  een kleine  kapel die in 1515 door een grote kerk vervangen werd. 1618 werd de linkertoren toegevoegd. in de 18e eeuw kwamen er meerdere binnenkapellen en in 1819 werd de kerk een kathedraal door de verheffing van het gebouw tot bisschopszetel. (De term kathedraal slaat op de functie, niet op het gebouw.)

De huidige kerk is een geheel van diverse vroeg 20e eeuwse neostijlen met drie beuken en gewelfde gewelven, gebouwd tussen 1904 en 1915 naar het ontwerp van de architect Rodrigo de Villabriga. In 1916 werd de rechtertoren toegevoegd). In de kerk bevinden zich enkele zeldzame houten altaarstukken zoals dat van Onze-Lieve-Vrouw de Maagd van Remedies, de patroonheilige van La Laguna. U vind er ook beeld van Onze-Lieve-Vrouw van La Luz en een preekstoel van marmer. 


Parroquia Matriz de Nuestra Señora de la Concepción.

Al in 1496 werd de plaats voor deze kerk bepaald en in 1511 was het, toen al, met drie beuken gebouwde gebouw af. De kerk bevind zich in de oude werklieden buurt tussen de pleinen La Concepción en Doctor Olivera. Het is de moederparochie van La Laguna en Tenerife. Het is opmerkelijk dat de kerk geen voorgevel heeft. De ingangen zijn aangebracht in de beide lange zijkanten van de kerk.

De ​​hoofdingang heeft 2 zuilen met Korinthische kapitelen waarboven het koninklijke wapen geplaatst is. Zoals overal aan de buitenkant te zien is de kerk aangepast en vergroot. Eén belangrijke aanpassing was de bouw in in 1776 van een nieuw hoofdaltaar met barokke elementen en hoog geplaatste ramen voor een mooie lichtinval. 


Torre campanario ofwel de klokkentoren van de Parroquia de la Concepción.

Bijna los van de Iglesia de la Concepción staat de hoge klokkentoren die het stadbeeld van een aantal kanten domineert. De 7 verdiepingen hoge toren is van natuursteen opgemetseld en heeft een 8-hoekige bekroning. De toren werd drie keer gebouwd en gesloopt, in 1577, 1630 en 1.694. Het onderste deel is bereikbaar via een binnenkapel die als doopkapel wordt gebruikt. Vandaar gaan trappen naar de hogere verdiepingen. Op de zesde verdieping hangen de, voor Canarische begrippen, vrij grote klokken.


Iglesia de San Juan Bautista o de las Clarisas.

Deze kerk behoorde bij het klooster van San Juan Bautista en valt op door de brede hoge toren met gekruisde latten bovenin. Dat is een manier om naar buiten te kunnen kijken zonder zelf gezien te worden. Dat is veel vaker op Tenerife te zien. De niet te grote kerk heeft één beuk met een rechthoekig koor met daartussen een halfronde boog. Het koor heeft een indrukwekkend mudejar plafond met Mudejar invloeden.

De kerk is opgedragen aan de onbevlekte ontvangenis en is rijkelijk voorzien van altaarstukken, verschillende doeken met barokke schilderkunst waaronder doeken met religieuze thema's en andere kunstwerken. Bijzonder is de houten preekstoel uit de 18e eeuw en de gebeeldhouwde deur met het wapen van de Franciscaanse orde die toegang geeft tot het klooster.


Convento de Santa Clara de Asís y de San Juan Bautista.

Het Franciscaner klooster van Santa Clara de Asís en San Juan Bautista werd oorspronkelijk gesticht onder de naam San Juan Bautista in 1547. In het klooster is sinds 2013 het het Santa Clara de Asís-museum gevestigd met negen tentoonstellingsruimtes waarin sieraden, zilverwerk, textiel, beeldhouwkunst en schilderkunst worden bewaard.

Daar zitten stukken van onschatbare waarde bij. Op de hogergelegen verdiepingen zijn prachtige beelden en doeken te zien waarin de diverse vereringen van de onbevlekte ontvangenis te zien zijn. Eén zaal is gewijd aan de schenkers van geld en goederen die de bouw van het klooster mogelijk maakten. Tenslotte wordt de bouwgeschiedenis van het klooster met behulp van twee maquettes van het oude klooster duidelijk gemaakt..


Iglesia de Santo Domingo de Guzmán

Kort na de Spaanse verovering van Tenerife werd hier al een kleine kapel gebouwd, gewijd aan onbevlekte ontvangenis. Vanaf 1522 kwam er een dominicaans klooster bij waarna in 1527 deze kerk gebouwd werd. Het is nog steeds één van de belangrijkste kerken van La Laguna met als beschermheilige Santo Domingo de Guzmán. In 1612 werd bij de kerk de leerstoel voor theologie en een openbare bibliotheek gesticht waardoor kerk en klooster aan belang wonnen.

De kerk heeft een bezienswaardig interieur met bijzondere fresco´s op één van de wanden. Sommige daarvan werden pas in 1948 geschilderd en tonen o.a. de Maagd van de Rozenkrans, de wonderen van de Maagd van Candelaria en delen van de slag bij Lepanto. Voor een aantal gezichten zijn bekende personages uit La Laguna gebruikt. Een deel van de fresco´s stamt uit 1960 en is nooit voltooid.


Iglesia y convento de Santa Catalina de Siena.

Volgens de regels van de dominicaanse orde werd dit klooster in 1606 gesticht en in 1611 ingewijd. Het is een groot complex met 6 binnenplaatsen van verschillende omvang. Aan de buitenzijde is het een eenvoudig gebouw met weinig ramen. Het interieur is echter rijk en voor een groot gedeelte eeuwenoud maar goed in stand gehouden. In het complex is het Museo de Santa Clara Arte Sacro gevestigd, Zie elders op deze pagina.

Het convento de Santa Catalina de Siena staat bekend om haar artistieke erfgoed waaronder drie barokke, gesneden houten altaarstukken en verschillende olieverfschilderijen en religieuze afbeeldingen.  

In dit gebouw wordt de graftombe van zuster María de Jesús bewaard, bekend als La Siervita de Dios. Haar lichaam ligt al eeuwenlang onbeschadigd in een sarcofaag die elk jaar op de verjaardag van haar dood kan worden bezocht. De kunstig versierde baar waarop de heilige ligt is direct na haar dood geschonken door Amaro Pargo, een bekende piraat die op Tenerife woonde.


Iglesia de Las Catalinas.

Deze kerk bevind zich in het  convento de Santa Catalina de Siena en is naar binnen gericht zodat er van buiten niet veel van te zien is. Het kleine front aan één van de binnenpleinen heeft een barokke klokkengevel. De kerk heeft één beuk met een achterliggend koor. Het hoofdaltaar toont als centraal element de Maagd van de Rozenkrans. met links daarvan het beeld van Santo Domingo de Guzmán die het tuniek van de dominicaanse orde draagt met een banier daarvan in zijn hand.

Rechts van het centrale hoofdaltaar staat het beeld van Santa Catalina, eveneens in een dominicaanse tuniek. Voor dit altaarstuk staat een imposante zilveren tabernakel in reliëf. De kerk bezit nog een aantal andere beelden, altaren en doeken.


Iglesia y ex convento de San Agustin.

De kerk van San Agustin is na een brand in 1964 niets meer dan een ruïne. Slechts de stenen structuur staat nog overeind. Het kloostergebouw zelf werd in 1515 gesticht door Augustijner monniken en is inwendig voor een groot deel nog in de oorspronkelijke staat. Dat is heel goed te zien in de eerste binnenhof die vrij toegankelijk is. De prachtige hoftuin is op zich een bezienswaardigheid. De buitenkant is in de 18e eeuw gewijzigd met het huidige - evenwichtige - resultaat als gevolg.


Iglesia y Hospital de Nuestra Señora de los Dolores.

Al In 1514 gaf paus Leo X toestemming voor de bouw van dit ziekenhuis gewijd aan Nuestra Señora de los Dolores. De Broederschap van Barmhartigheid nam de zorg voor haar rekening. Aan het begin van de 18e eeuw werden het ziekenhuis en de kerk gedeeltelijk herbouwd en vergroot. De inwijding van de nieuwe kerk werd gevierd op 25 mei 1704. In de huidige tijd is de gemeentelijke bibliotheek in het complex gevestigd.


Capilla de la Santísima Trinidad.

Deze kleine kapel hoort bij het grote statige huis ernaast. De naamgever van het huis, Baltasar Gabriel Peraza de Ayala heeft de kapel als hermita in 1769 laten bouwen. De kleine kapel is heel bijzonder vorm gegeven. Het lijkt een mooie ingang te zijn waarbij de echte aard pas zichtbaar wordt als de kleine klokkengevel bij de waarneming wordt betrokken. Dat ligt echter niet zo voor de hand omdat kleur, ontwerp en textuur halemaal anders zijn dan het geveltje van de kapel.


Capilla de la Cruz Verde.

Dit piepkleine monument dat ook nog eens op een onooglijke plek wat verstopt staat heeft een bijzonder interieur. Het bloedrode laken dat als achterwand dient overheerst op een nadrukkelijke manier het hele interieur. Het is gebouwd door broers Quintana ter verzoening voor een zeer ernstige misdaad die in het midden van de 18e eeuw op die plek heeft plaatsgevonden. De naam Capilla de la Cruz Verde verwijst naar het groene kruis op de gevel van de kapel.


Ermita San Miguel Arcángel,

De naamgever van deze kerk is San Miguel Arcángel en dit is de patroonheilige van het eiland Tenerife en van de stad San Cristóbal de La Laguna. De facade met de 2 gevelklokken en de ronde bogen staan voor de allure die het gebouw heeft. De éénbeukige kerk is volledig leeg en vrijwel niets doet nog herdenken aan de functie die het gebouw ooit had. Het cassetteplafond heeft de slopershamer overleefd en valt in zijn pracht als enige op temidden van de witte muren en een simpele lichtrail.