Wilt u meer weten over de nationale parken op Tenerife?

Tenerife kent unieke natuurgebieden waarvan het Nationale park El Teide het bekendst is. Er zijn echter veel meer natuurparken op dit mooie eiland.

deteiding.nl


Tenerife is het grootste eiland van de Canarische eilanden en op vrijwel de hele oppervlakte zie je de natuur in zijn puurste vorm. Op dit eiland bevinden zich veel beschermde natuurgebieden, waarvan het Nationale Park El Teide met de Cañadas het bekendst is. In dit grootste en oudste nationale park van de Canarische Eilanden kunt een buitengewoon en onvergelijkbaar landschap bewonderen. Er zijn echter meer natuurparken en beschermde gebieden op Tenerife waar u wellicht meer van wilt weten omdat ze  zeker een bezoek waard zijn en omdat veel van hen landschappelijk schoon te bieden hebben waar u op een heerlijke en ontspannende wijze van de natuur kunt genieten.


Nationaal park El Teide.

De grote vulkaan El Teide is sinds 2007 een Unesco nationaal park en is al in 1954 uitgeroepen is tot Nationaal Park van Spanje. De vulkaan ligt in een enorme depressie ofwel een gebied dat verzonken of ingedrukt is beneden het omliggende gebied. Dat gebied staat bekend als de Cañadas. Het hele gebied valt onder de gemeente La Orotava.

Er zijn bij de Teide bezienswaardige planten- en diersoorten aanwezig die uniek zijn in de wereld en op en rond de vulkaan leven. Daarmee heeft de flora en fauna een spectaculaire diversiteit aan planten. Zo kunt u onder meer de soms meer dan manshoge rode en witte tajinaste, toprosalillo, teide-brem, Guanche-roos, pajonera-gras, zilveren distel en meer zien. Al deze planten hebben bijzondere bloeiwijzen en vaak prachtige bloemen. De belangrijkste diersoorten en de meer dan 700 soorten insecten, waarvan de helft endemisch is zijn  lastig te vinden maar een geoefend oog zal ze kunnen waarnemen. Op de vulkaan en omgeving zijn diverse vogelsoorten te vinden, de gier, havik, arendbuizerd, torenvalk, rode wouw en diverse uilen soorten. Maar de meest spectaculaire vogelsoort is wel de zeearend die tot grote hoogtes kan vliegen. Op de Teide zijn diverse  soorten reptielen te vinden zoals de zwarte hagedis, de Canarische hagedis en de gestippelde hagedis; de gekko is op deze hoogtes niet te zien. Zoogdieren zijn schaars maar de weinigen die er zijn , zijn de moeflon, het konijn en vijf soorten vleermuizen.

In 1798 vond de laatste uitbarsting van deze enorme vulkaan plaats.  Overal rond de Teide en in de Cañadas zijn door de vulkanische lavastromen rotsformaties te zien die een reeks van kleuren tonen. Die diversiteit van kleuren en structuren geven het gebied een grote geologische waarde. De top ofwel de "Pico" del Teide, rijst op  uit een grote krater die een diameter heeft van 16 kilometer, dat is de depressie of de Caldera de las Cañadas. Dit dieper gelegen en grote gebied is voortgekomen uit de ‘oervulkaan’, die naar alle waarschijnlijkheid ongeveer 500.000 jaar geleden uitbarstte. Het hele bezienswaardige landschap van de Cañadas is van een bijzondere en ongeziene schoonheid die velen aan een maanlandschap doen denken. Vanwege z´n ongerepte vlaktes en z´n gematigde temperaturen is het gebied vaak het decor geweest van "western films" waarvoor het op andere plaatsen te warm zou zijn. Als u in de gelegenheid bent loont het de moeite om de onvergetelijke pracht van deze caldera te bekijken tijdens een wandeling ver weg van de wegen door het gebied.

Het hoogste punt van dit nationale park is met 3715 meter natuurlijk de top van El Teide. U kunt daar al wandelend komen maar er is ook een kabelbaan die u naar het gebied van La Rambleta brengt tot een hoogte van 3555 meter. Als u daar bent hoeft u dus nog maar 160 meter te klimmen.  Neem altijd wat warme kleding mee naar die hoogte. Zelfs midden in de zomer is het daar bij een stralende zon nog behoorlijk koud. Vanuit het gebied Montaña Blanca kunt u de hele klim naar de top ondernemen maar daarvoor heeft u een vergunning nodig.


Het natuurpark Corona Forestal.

Ofschoon dit gebied helemaal rondom  de Cañadas en El Teide ligt behoort het er niet toe. Het Corona Forestal is daarmee een soms zwaar beboste en beschermende ring rond het nationale park.

Het  Corona Forestal is een zeer uitgestrekt gebied dat het Teide National Park omringt en dat vanaf alle kanten van Tenerife te zien is. Het heeft een hoge bergvegetatie met omvangrijke Canarische dennenbossen en soms hele bijzondere rotsformaties. Het gebied behoort tot de meest bezienswaardige en beschermde natuurparken en omvat de gemeenten La Orotava , Santiago del Teide, Guía de Isora, Costa Adeje , Vilaflor, Güímar, Arico, Arafo, Granadilla, Fasnia, Canderlaria, Los Realejos, El Tanque, Icod de los Vinos, La Guancha, San Juan de Rambla, en Garachico. Het hele gebied is 46.612 hectare groot en is daarmee het grootste beschermde natuurgebied van  de Canarische archipel. 

Het beschermde natuurpark is aan alle kanten van het eiland de hoofdbron van de watervoorziening.  Dat zit zo: in het hele berggebied overheerst de Canarische den, een boom met naalden van soms wel 30 cm. lang. Regenwater en de, op die hoogte, veelal aanwezige dauw slaat neer op die naalden en druppelt op de grond. Er valt op jaarbasis aan alle zijden van het Corona Forestal drie keer zoveel water dan de dennen nodig hebben en twee derde  van dat water sijpelt de grond in tot op harde lagen natuursteen. Vandaar wordt het dauw- en regenwater afgevoerd via de talloze kleine sleuven en slenken tot dat ze de grote of kleinere barranco´s bereiken die dus vrijwel allemaal hun oorsprong hebben in deze beboste zones. In veel gemeenten worden de barranco´s afgetapt en wordt het verkregen water gebruikt voor de watervoorziening van de gemeenschap. De Canarische den is met zijn omvangrijke wortelgestel ook verantwoordelijk voor het bodembehoud en gaat aldus de erosie van de gronden in de berggebieden van het natuurpark tegen.

De natuur is in dit gebied lang niet zo divers als in de lager gelegen gebieden. Vrijwel overal overheerst de  Canarische den en dat laat niet veel onderbegroeiing toe waardoor het planten en dieren leven relatief weinig kans krijgt om zich te ontwikkelen. Er wordt naar gestreefd om tussen de beboste delen open plekken te kappen waardoor de flora en fauna weer nieuwe kansen krijgt om zich te ontwikkelen. Tevens vindt in en beneden deze beschermde zone van Tenerife een groot herbebossingsprogramma plaats om de kaalslag van honderden jaren geleden ongedaan te maken. Destijds werden grote gebieden ontbost voor de scheepsbouw en het bouwen van huizen. Men probeert daarmee niet alleen het landschap te verfraaien maar ook om de gebieden waar dauw neerslaat te vergrootten.

Als u naar El Teide gaat komt u altijd in de zone van de corona forestal terecht. Als er op dat moment geen dauw hangt of u rijdt niet door de wolken heen kunt u de zone nog steeds goed herkennen aan de epifyten die overal in de bomen hangen.


Parque Rural de Anaga.


Dit enorme gebied is het oudste deel van Tenerife  en  bestaat uit steile bergketens met grillige toppen waardoor indrukwekkende barrancos,  valleien en ravijnen zijn ontstaan waarin het regenwater zich verzameld en afvloeit naar de zee. Daardoor zijn fantastische stranden ontstaan, waarvan vele alleen per boot of te voet bereikbaar zijn. De verschillen tussen die stranden zijn  heel verrassend.

Dit beschermde parque rural is geen nationaal park van Tenerife maar wordt wel als zodanig behandeld vanwege de ouderdom en het unieke karakter van de begroeiing. Het gebied heeft een oppervlakte van ongeveer 14.420 hectare, en het hoogste punt is 1.024 meter hoog bij Pico Cruz de Taborno.  Binnen het gebied zijn drie sub-gebieden te onderscheiden, Ijuana, Los Roques de Anaga en El Pijaral. Alle deel gebieden hebben abrupte bergketens met grillige toppen waardoor indrukwekkende valleien en ravijnen afdalen die de zee bereiken, waardoor fantastische stranden ontstaan, waarvan vele alleen per boot of te voet bereikbaar zijn.

Het hele Anaga massief is een prachtige natuurlijke omgeving, met veel indrukwekkende contrasten, waar veel endemische flora en fauna te vinden is door de afgelegen plek in de oceaan. Het is deze isolatie die het gebied zo´n indrukwekkende ecologische diversiteit heeft gegeven. Daarnaast heeft het klimaat van het gebied het mogelijk gemaakt dat er zich vochtige laurisilva of laurierbossen konden ontwikkelen die veel gemeen hebben met de bossen uit het Tertiair  en dat tegenwoordig alleen op Tenerife, La Palma en de Azoren voorkomt. In het tertiair kwamen deze bossen ook voor in  Marokko en de zuidelijke streken van Europa. Alleen op Tenerife en La Palma zijn ze nog in vrijwel ongerepte staat te vinden.

Het zeer bezienswaardige Anaga massief wordt al eeuwen bewoond door mensen die op de kleine, vlakkere delen van het gebied de vruchtbare gronden geschikt vonden voor boomgarden. Er zijn nog steeds boerderijen te vinden die omringd door boomgaarden zijn. De Guanches die Tenerife voor de Spanjaarden bewoonden hebben in dit beschermde park een aantal grotwoningen achtergelaten. Het is de bedoeling dat de hele vulkaan en bergketen vanwege hun unieke structuur en karakter  op termijn tot de groep van nationale parken gaan behoren. Ook al omdat de dauw, die hier alleen maar aan de noordkant voorkomt, het gebied zijn unieke karakter geeft met de talloze epifyten, korstmossen, heide, wilg, en varens te midden van de oeroude laurierwouden. Dat maakt in dit gebied met z´n groenblijvende flora een rijke fauna mogelijk met talloze insecten en  en tal van endemische planten- en vogelsoorten waarvan een groot deel alleen maar op de Canarische eilanden voor komt. Er is dus veel te doen in dit gebied en tijdens een aandachtige wandeling door de bossen kunt u velen daarvan herkennen.


Het natuurpark van Pinolere.

Dit natuurreservaat ligt op een hoogte tussen tussen 685 en 1.520 meter pal oostelijk van La Orotava en is met 181 hectare een vrij klein reservaat. Het is een onderdeel van de kom van bergen die de Orotava vallei omringen. Dankzij de waterbronnen uit dat gebied en die via talloze barranco´s de vallei instromen kon La Orotava zich ontwikkelen tot "de tuin" van Tenerife. Vrijwel alle groenten en fruit kwamen uit die streek, Het gebied was en is tevens het handelscentrum van de kastanje traditie op Tenerife. Overal werden vaten met een vuurkorf aangestoken waarop kastanjes geroosterd werden tot een typische lekkernij. Nog steeds kunt u veel kastanje bomen  in dit gebied aantreffen en ze plukken.

Dit gebied is heel bezienswaardig maar lastig om te bezoeken vanwege het ruige terrein en de grote hoogteverschillen met steile hellingen. De paden zijn honderden jaren oud en afgezet met keien uit het bos.Een aantal wandelingen gaat over de oude waterkanalen of galerias heen  Het bestand bestaat hoofdzakelijk uit laurier- en dennenbossen afgewisseld met heidebomen, kastanje-, en eucalyptusbomen. Tussen de hoge bergen en de diepen dalen en kloven zijn er op een aantal plekken prachtige uitzichten op de vallei

Door de komvorm van de bergen rondom de vallei van Orotava worden de luchtstromen van de passaatwinden gedwongen om in de kom te stijgen. In de luchtlagen boven de passaatwinden op zo´n 1400 meter is de lucht veelal warmer en droger. De vochtige lucht van de winden uit zee komen daardoor niet hoger en verliezen hun vocht als dauw in het gebergte van Pinolere waar het in de bodem zakt en zo het water afgeeft tot aan de hardere rotslagen waarna het via de barranco´s af kan vloeien naar de vruchtbare vallei.

In het dorp Pinolere is het Pinolere Etnografisch Museum te vinden waar veel te doen is en dat de op een een oppervlakte van meer dan 3.000 m2 het vroegere leven in de land- en bosbouw streek laat zien. U vindt er te midden van antieke huizen en hutten een dorsvloer, een boomgaard met geneeskrachtige planten en er zijn karakteristieke rieten woningen of hooibergen. Het toont het traditionele vervaardigen van gereedschappen en manden van vezels en de gereedschappen en productieprocessen die ambachtelijk vervaardigd werden in het gebied rond Pinolere. Op hetzelfde terrein vindt u "La Cueva de los Guanches" en dat laat u kennismaken met de wijze waarop de oorspronkelijke bewoners van Tenerife leefden.


Dit zijn de 4 grote beschermde natuurgebieden op Tenerife. Er zijn nog een aantal natuurlijke reservaten ofwel Reservas naturales, maar die zijn qua bescherming van minder belang. Het zijn;

Barranco del infierno  -  Chinyero  -   El Pijaral  -  Ijuana  -  Las Palomas  -  Malpaís de Güímar  -  Malpaís de la Rasca  -  Montaña Roja  -  Teno gebergte  -  Acantilados de la Culata  -  Barranco de Erques  -  Costa de Acentejo  -  Ifonche  -  La Resbala  -  Las Lagunetas  -  Las Siete Lomas  -  Los Campeches, Tigaiga y Ruiz  -  Rambla de Castro.

 

Ook al zijn  deze gebieden van minder belang voor de bescherming van de natuur, ze zijn wel van belang omdat er vaak veel te doen is en om een goede afweging te kunnen maken of ze bezienswaardige objecten voor u kunnen zijn. Daarom zullen we al deze gebieden later van een passende beschrijving voorzien.


Verwante onderwerpen:

pagina: nationale parken van Tenerife

deteiding.nl